Danie przyjemne dla oka i niewymagające spędzania w kuchni długich godzin, a przede wszystkim - niskokaloryczne. Kurczaka można podać z ryżem lub kuskusem.
30 min
Składniki:
pół kilo mięsa mielonego z kurczaka (ok. 7 zł),
sałata – kilka największych liści (główka 3,50 zł),
seler naciowy – kilka łodyg (całość 4 zł) – seler można zastąpić np. połową cebulki,
1 papryka żółta (1 kg ok 7 zł),
szczypiorek – około dwa na jedną porcję plus kilka w zanadrzu „na wszelki wypadek” (pęczek 3,50)
passata (nie pamiętam ile kosztowała moja w kartoniku, ale standardowa butelka kosztuje ok. 3 zł),
sos Worchestershire,
przyprawy,
oliwa do smażenia.
Kurczak zawijany w liściu sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewam olej na sporej patelni i bezpośrednio wrzucam mielone z kurczaka. Dopiero wtedy przyprawiam je: pieprzem, papryką ostrą i łagodną. Skręcam na mały ogień i pozwalam mięsu powoli dochodzić.
2.W tym czasie kroję drobno w paseczki łodygi selera i dodaję do mięsa. Z papryki usuwam gniazda nasienne, kroję w paski, a następnie w dość małą kostkę. Warzywa dodaję do mięsa, które powinno już być usmażone. Patelnię przykrywam i duszę mięso z warzywami przez 10 – 15 minut, aż papryka i seler będą miękkie.
3.Szklankę passaty wlewam do rondelka i podgrzewam na wolnym ogniu. Dodaję kilka kropel sosu Worchistershire. Podgrzewam sos, ponieważ chcę by nieco zgęstniał (przez odparowanie wody), poza tym chcę go podać na ciepło.
4.Wybieram długie nitki szczypiorku i układam je na sitku, a następnie sparzam gorącą wodą – dzięki temu będą mogła przewiązać szczypiorek bez ryzyka jego porwania.
5.Dwa szczypiorki układam na talerzu. Na środku kładę umyty i osuszony liść sałaty (duży, jeden z tych najbardziej zewnętrznych). Łyżką delikatnie nakładam nadzienie, następnie zwijam sałatę i przewiązuję najpierw szczypiorek z jednej strony, potem z drugiej. Obok na talerzyku wylewam sos.
Komentarze