Kurczak zawijany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Filet nadziewany szynką oraz porem, obtoczony ciastem, smaczna propozycja na obiad.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 filet z kurczaka
    • Sól pieprz
    • Olej do smażenia
    • 10 dag szynki
    • ½ pora
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Składniki na ciasto:
    • 8 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki maki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 żółtka
    • 1 szk. wody

Kurczak zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Pierś z kurczaka nacinamy w połowie grubości, rozkładamy i rozbijamy.
  • pieprz 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • szynka 3. Układamy na każdy kawałek mięsa szynkę.
  • por 4. Pora drobno siekamy.
  • por 5. Sypiemy na środek szynki.
  • 6. Mięso zwijamy w ruloniki.
  • mięso 7. Obtaczamy w mące ziemniaczanej.
  • mąka 8. Do miski wsypujemy mąkę pszenną.
  • mąka 9. Dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  • proszek 10. Wsypujemy proszek do pieczenia.
  • jajko 11. Wbijamy żółtka.
  • ciasto 12. Dolewamy wodę i dokładanie mieszamy, ciasto musi być gęste.
  • ciasto 13. Mięso zanurzamy w cieście.
  • mieso 14. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • kotlety 15. Kotlety gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy