Kurczak Zaręczynowy (cytrynowo-cebulowy na winie)

  • wyświetlono: 350 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ponoć przepis obmyśliła pewna redaktorka mody w piśmie Glamour i podsunęła go redakcyjnej koleżance – ta przyrządziła go dla swojego chłopaka, a ten zaraz jej się oświadczył. Szczęśliwa narzeczona przekazała sposób na kurczaka dalej w biurze i krótko potem kolejne 3 panie z redakcji przyjęły oświadczyny od swoich partnerów. W 2003 roku ówczesna szefowa Glamour, słysząc te historie, postanowiła zamieścić przepis na (już oficjalnie tak nazwanego) Kurczaka Zaręczynowego w numerze pisma. Szybko do redakcji zaczęły napływać listy od czytelniczek, których ukochani poprosili je o rękę po zjedzeniu tego dania. Obliczono, że ten drobiowy frykas stał się przyczyną 70 ślubów po wydaniu tego konkretnego numeru Glamour! I co Wy na to? Przepis został zmodyfikowany przeze mnie (np. wcześniejsze zamarynowanie kurczaka sprawia, że jest o wiele pyszniejszy!)

Local Foodie
  • 6 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki marynaty:

oliwa – 2 łyżki
ocet balsamiczny – 2 łyżki
miód – 2 łyżki
czosnek – 2 ząbki (przeciśnięte przez praskę)
sól, pieprz – solidna ilość
Składniki:

kurczak świeży w całości – u mnie o wadze ok. 1,6 kg
cytryna – 2 szt.
cebula – 2 duże szt.
czosnek – 1 główka
oliwa – 2 łyżki + 2 łyżki do mieszanki cebulowo-cytrynowej
białe wytrawne wino – 0,5 szkl.
bulion drobiowy – 0,5 szkl.
mąka – 1 łyżka
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak Zaręczynowy (cytrynowo-cebulowy na winie)

  • Kurczak Zaręczynowy1. Kurczaka wieczorem marynujemy (składniki marynaty mieszamy, obtaczamy w nich kurczaka w misce, dodatkowo dokładnie nacierając go marynatą – rano warto go jeszcze obrócić). Wstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia odsączamy mięso (marynatę zachowujemy) i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka sypiemy sól i pieprz wprost z młynka, wkładamy pół cytryny (pokrojonej na ćwiartki – 2 szt.) i całą główkę czosnku (nieobraną, pozbywamy się tylko luźnych łupin) – przeciętą poziomo na pół (dla lepszego aromatu można czosnek lekko zmiażdżyć). Nogi kurczaka wiążemy sznurkiem, wkładamy go do brytfanny lub formy do zapiekania, zawijamy skrzydła pod spód. Wierzch polewamy oliwą, marynatą, posypujemy solą i pieprzem. W osobnej misce mieszamy – kolejną cytrynę (pokrojoną na ćwiartki), cebule (posiekane na szerokie plastry), sól, pieprz oraz oliwę. Tę mieszankę rozkładamy w brytfannie naokoło kurczaka.

    Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Do nagrzanego wstawiamy formę z kurczakiem – na ok. 30 minut (aż skórka apetycznie zbrązowieje). Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 1 h, aż mięso w środku bedzie miało 70 stopni (wtedy bedzie idealnie upieczone i soczyste). Samego kurczaka przekładamy na półmisek. Upieczoną mieszankę cebulowo-cytrynową przekładamy z kolei do garnka/rondla i na palnik kuchni, dodajemy białe wino i odparowujemy przez chwilę, po czym dodajemy bulion drobiowy i łyżkę mąki, rozmieszanej bez grudek w małej ilości zimnej wody (po wlaniu bulionu i mąki mieszamy przez 2-3 min. aż wszystko zgęstnieje). Gotowy sos przekładamy na półmisek wokół kurczaka, niedużą ilością polewamy mięso. Podajemy np. z ryżem lub kaszą (można przygotować w czasie pieczenia kurczaka) i ulubiona surówką.

    Smacznego!

Porady

Czosnek do nadziania kurczaka warto lekko zmiażdżyć nożem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakcebuladróbcytrynabulionwinoczoanek

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak cytrynowy

Dodane przez: zzewa

Kurczak cytrynowy

Dawno nie piekłam kurczaka w całości.Ten...

Rybę kroimy na mniejsze kawąłki

Dodane przez: Dalia84

Cytrynowa ryba w winie

Niezwykle aromatyczna. Idealna...

Mięso posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka.

Dodane przez: Beatka659

Kurczak w cebulowej pierzynce

Pyszny kurczak z piekarnika pod...

Pieczony kurczak w winie i rozmarynie

Dodane przez: Kloruś

Pieczony kurczak w winie i rozmarynie

Kurczak to jedno z takich dań,...

Zupa gulaszowa na czerwonym winie

Dodane przez: AgnieszkaCzapczynska

Zupa gulaszowa na czerwonym winie

Biorąc pod uwagę brak czasu by...

Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo – cebulowym

Dodane przez: Violetka76

Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo...

Bardzo prosta a zarazem pyszna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE