REKLAMA

Kurczak Zaręczynowy (cytrynowo-cebulowy na winie)

wyświetlono: 408 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Ponoć przepis obmyśliła pewna redaktorka mody w piśmie Glamour i podsunęła go redakcyjnej koleżance – ta przyrządziła go dla swojego chłopaka, a ten zaraz jej się oświadczył. Szczęśliwa narzeczona przekazała sposób na kurczaka dalej w biurze i krótko potem kolejne 3 panie z redakcji przyjęły oświadczyny od swoich partnerów. W 2003 roku ówczesna szefowa Glamour, słysząc te historie, postanowiła zamieścić przepis na (już oficjalnie tak nazwanego) Kurczaka Zaręczynowego w numerze pisma. Szybko do redakcji zaczęły napływać listy od czytelniczek, których ukochani poprosili je o rękę po zjedzeniu tego dania. Obliczono, że ten drobiowy frykas stał się przyczyną 70 ślubów po wydaniu tego konkretnego numeru Glamour! I co Wy na to? Przepis został zmodyfikowany przeze mnie (np. wcześniejsze zamarynowanie kurczaka sprawia, że jest o wiele pyszniejszy!)

opublikowany: 18.03.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Składniki marynaty:

    oliwa – 2 łyżki
    ocet balsamiczny – 2 łyżki
    miód – 2 łyżki
    czosnek – 2 ząbki (przeciśnięte przez praskę)
    sól, pieprz – solidna ilość
    Składniki:

    kurczak świeży w całości – u mnie o wadze ok. 1,6 kg
    cytryna – 2 szt.
    cebula – 2 duże szt.
    czosnek – 1 główka
    oliwa – 2 łyżki + 2 łyżki do mieszanki cebulowo-cytrynowej
    białe wytrawne wino – 0,5 szkl.
    bulion drobiowy – 0,5 szkl.
    mąka – 1 łyżka
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Kurczak Zaręczynowy 1. Kurczaka wieczorem marynujemy (składniki marynaty mieszamy, obtaczamy w nich kurczaka w misce, dodatkowo dokładnie nacierając go marynatą – rano warto go jeszcze obrócić). Wstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia odsączamy mięso (marynatę zachowujemy) i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka sypiemy sól i pieprz wprost z młynka, wkładamy pół cytryny (pokrojonej na ćwiartki – 2 szt.) i całą główkę czosnku (nieobraną, pozbywamy się tylko luźnych łupin) – przeciętą poziomo na pół (dla lepszego aromatu można czosnek lekko zmiażdżyć). Nogi kurczaka wiążemy sznurkiem, wkładamy go do brytfanny lub formy do zapiekania, zawijamy skrzydła pod spód. Wierzch polewamy oliwą, marynatą, posypujemy solą i pieprzem. W osobnej misce mieszamy – kolejną cytrynę (pokrojoną na ćwiartki), cebule (posiekane na szerokie plastry), sól, pieprz oraz oliwę. Tę mieszankę rozkładamy w brytfannie naokoło kurczaka.

    Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Do nagrzanego wstawiamy formę z kurczakiem – na ok. 30 minut (aż skórka apetycznie zbrązowieje). Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 1 h, aż mięso w środku bedzie miało 70 stopni (wtedy bedzie idealnie upieczone i soczyste). Samego kurczaka przekładamy na półmisek. Upieczoną mieszankę cebulowo-cytrynową przekładamy z kolei do garnka/rondla i na palnik kuchni, dodajemy białe wino i odparowujemy przez chwilę, po czym dodajemy bulion drobiowy i łyżkę mąki, rozmieszanej bez grudek w małej ilości zimnej wody (po wlaniu bulionu i mąki mieszamy przez 2-3 min. aż wszystko zgęstnieje). Gotowy sos przekładamy na półmisek wokół kurczaka, niedużą ilością polewamy mięso. Podajemy np. z ryżem lub kaszą (można przygotować w czasie pieczenia kurczaka) i ulubiona surówką.

    Smacznego!

Porady

Czosnek do nadziania kurczaka warto lekko zmiażdżyć nożem

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny P6221168

KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa- idealna na jesienno-zimowe obiady

kategoria: Zupy zupa krem zupa cebulowa grzanki opublikowany: 20.11.2018 | wyświetlono: 1963 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: anteczka1

Kurczak w białym winie

Podawany z ryżem idealnie nadaje się na obiad, a z grzankami i lampką winą na lekką kolację we dwoje.

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.05.2014 | wyświetlono: 1289 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE