Kurczak zapiekany z topinanburem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szybki obiad z nutą topinanbura.To nasz polski żeń-szeń inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy.Polecam pieczony ale można go tez gotować jak ziemniaki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka

    15 dkg topinanburu

    2 marchewki

    2 cebule

    3 ząbki czosnku

    sól, pieprz

    1/2 łyżeczki majeranku

    1/2 łyżeczki bazylii suszonej

    przyprawa do kurczaka

    2 łyżki octu winnego

    2 łyżki octu balsamicznego

    1 łyżka oleju

    1 łyżeczka octu

Kurczak zapiekany z topinanburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w marynacie 1. Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję do udek kurczaka. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, majerankiem, bazylią, octem winnym, octem balsamicznym, i olejem. Całość mieszam i odstawiam na noc do lodówki.
  • topinanbur obrany 2. Topinambur skrobię jak ziemniaki, i wkładam do miseczki z wodą i octem. Nie ściemnieje wtedy.
  • kurczak w naczyniu 3. Na drugi dzień przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję obrany i pokrojoną w paki marchewkę. Dodaję przekrojony na pół do kurczaka. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy