Kurczak zapiekany z dynią i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i kolorowe danie.

  • 60 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
    20 dag dyni,
    20 dag ziemniaków,
    2 kulki mozzarelli,
    1 cebula, pieprz, natka pietruszki do posypania.

    Marynata: 1 ząb posiekanego czosnku,
    łyżka musztardy dowolnej,
    4 łyżki oliwy,
    gałązka rozmarynu,
    2 łyżki przyprawy do kurczaka.

Kurczak zapiekany z dynią i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
  • 2. Mięso pokroić w kostkę lub na paseczki i wymieszać z połową marynaty. Kurczaka przesmażyć na patelni.
  • 3. Dynię, cebulę i ziemniaki pokroić w jednakowe kawałki, wrzucić do miski razem z mięsem i wymieszać z drugą połową marynaty oraz doprawić pieprzem, wymieszać.
  • 4. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć, piec w 180 stopniach ok 40 min., aż wszystko się upiecze a mięso nabierze pięknego koloru. Pięć minut przed końcem zdjąć pokrywę i posypać startą mozzarellą. Znów zapiec by ser się rozpuścił. Gotową posypać natką pietruszki lub udekorować gałązką rozmarynu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy