Kurczak zapiekany z bobem i marchewką pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, np. jedną, pojedynczą na pół.
Posypać przyprawami, zrumienić na rozgrzanym maśle lub oleju.
2.Marchewki oskrobać, pokroić w plastry.
Cebulę w kostkę, bób opłukać ( można obrać ze skórki)
Na maśle zeszklić cebulę, dodać resztę warzyw, smażyć kolejne 2 min chwila mieszając.
Wlać rosół / bulion.
Gotować do miękkości warzyw.
3.Dodać posiekany koper oraz śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
5.Beszamel:W garnku/ na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać aż powstanie gładka masa bez gródek.
Wlać mleko, doprawić gałką, solą i pieprzem.
Miesza do powstania aksamitnego sosu.
Beszamel wylać na mięso z warzywami.
Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze