Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Danie podaję z ryżem lub pieczywem.
35 min
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
20 dag pieczarek
1 por
130 ml śmietany do sosów
20 dag wędzonego żółtego sera
łyżka mąki
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Kurczak zapiekany pod serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso kroję w paski, wkładam do miski, solę, oprószam mąką i mieszam. Oczyszczone pieczarki i por kroję na plasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażam mięso, dodaję pieczarki, por, posiekany czosnek. Chwilę smażę, zalewam śmietaną, przyprawiam solą i pieprzem.
2.Do natłuszczonej formy przekładam mieszankę z kurczakiem i posypuję startym serem. Piekę w temperaturze 180 ºC około 30 minut. W trakcie pieczenia wierzch zapiekanki przykrywam folią aluminiową, aby nie przypalić sera.
Komentarze