Kurczak zapiekany pod serem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Danie podaję z ryżem lub pieczywem.

  • 35 min

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    20 dag pieczarek
    1 por
    130 ml śmietany do sosów
    20 dag wędzonego żółtego sera
    łyżka mąki
    2-3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    natka pietruszki do dekoracji

Kurczak zapiekany pod serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso kroję w paski, wkładam do miski, solę, oprószam mąką i mieszam. Oczyszczone pieczarki i por kroję na plasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażam mięso, dodaję pieczarki, por, posiekany czosnek. Chwilę smażę, zalewam śmietaną, przyprawiam solą i pieprzem.
  • 2. Do natłuszczonej formy przekładam mieszankę z kurczakiem i posypuję startym serem. Piekę w temperaturze 180 ºC około 30 minut. W trakcie pieczenia wierzch zapiekanki przykrywam folią aluminiową, aby nie przypalić sera.

Komentarze

Podobne przepisy