Kurczak zapiekany na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym do mięskkości mięska.Bulion uprzednio doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Po tym czasie wyjmujemy z bulionu.
Marchewke kroimy w słupki,wrzucamy do wrzącej,osolonej wody na ok. 10 minut.Fasolke szparagowa również ok 10 minut podgotowujemy.Cukinie kroimy w plastry.
Na dno naczynia zarodopornego układamy marchew,wykładamy kurczaka posypanego ziolami prowansalskimi,tymiankiem,wstawiamy pod przykryciem na 15 minut do piekarnika
2.Po tym czasie do naczynia dokładamy fasolke szparagową,cukinię polewamy olejem.Wstawiamy na nastepne 15 minut do piekarnika,pod przykryciem
3.Wyjmujemy naczynie zpiekarnika,kurczaka posypujemy słodką papryką,delikatnie orposzamy sola i pieprzem(łacznie i po warzywkach)wstawiamy na 10 minut do piekarnika,zeby kurczak sie zapiekł.Swietnie smakuje z zapieczonymi z ziołami ziemniaczkami
Komentarze