Mięso , ziemniaki , sos , ser i nietypowy dodatek chipsy – danie samo w sobie wyszło już bardzo syte ale możemy podać z nim pieczone ziemniaki ,sałatkę ze świeżych warzyw czy ulubiony sos do zapiekanek.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
6 średniej wielkości ugotowanych w mundurkach ziemniaków ( użyłam młodych)
200g sera żółtego pokrojonego w kostkę
2 opakowania serka o smaku musztardy i miodu ( 125g . każdy)
20g. pokruszonych chipsów paprykowych
20g. pokruszonych chipsów cebulowych
4 łyżki ziół włoskich
świeżo mielony czarny pieprz
sól
masło do wysmarowania naczynia
Kurczak z ziemniakami pod serową pierzynką z chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , osuszyć , odciąć błonki.
Podzielić na pojedyncze piersi a następnie każdą przekroić na pół wzdłuż, oprószyć z obu stron ziołami włoskimi , solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
2.Ziemniaki pokroić w plastry , położyć na mięsie.
3.Serki wymieszać z serem żółtym , pierzynkę serowa wyłożyć na ziemniaki.
4.Całość posypać pokruszonymi chipsami.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( Gdyby chipsy za bardzo się przyrumieniały należy przykryć naczynie folią aluminiową)
Komentarze