Kurczak z warzywami po hiszpańsku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne połączenie kurczaka z pieczonymi warzywami. Moim bliskim bardzo smakowało.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 pałki i 2 udka z kurczaka
    mniejszy bakłażan
    pomidorki koktajlowe lub truskawkowe
    2 papryki ( czerwona i zielona)
    8 dag czarnych oliwek
    suszone zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    2 małe czerwone cebule
    sól, pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z warzywami po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i szybko obsmaż je na sporym ogniu.
  • warzywa do kurczaka po hiszpańsku 2. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na tłuszczu, w którym smażyły się udka. Bakłażana i paprykę umyj, oczyść. Bakłażana pokrój w plastry, a paprykę w paseczki, dorzuć do cebuli i czosnku. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Delikatnie wymieszaj. Duś ok. 5 minut.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym poukładaj mięso, dołóż cebulę z czosnkiem, bakłażana i papryki. Polej dwiema łyżkami oliwy. Piecz pod przykryciem 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 4. Po tym czasie do brytfanki dołóż umyte pomidorki, posyp oliwkami. Odkryj brytfankę i zapiekaj jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
    Podawaj z ziemniakami lub ze zrumienionymi kromeczkami bagietki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować