Kurczak z warzywami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka umyć,osuszyć ,ponacinać w kratkę ,pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć sokiem z cytryny, skórką cytrynową ,solą i pieprzem .Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.Warzywa obrać , pokroić w 0,5 cm plastry,cebulę też. Na patelni rozgrzać oliwę 4 łyżki podsmażyć ziemniaki i marchew na lekko złoty kolor, przełożyć na talerz.Na patelnie wrzucić cebulę i podsmażać, aż się zeszkli. Do cebuli dodać warzywa ,zioła, wymieszać i przykryć pokrywą.Na małym ogniu dusimy około 7 min( w połowie czasu przemieszać warzywa),potem ogień wyłączyć i nie odkrywać pokrywy.Brokuła podzielić na różyczki opłukać , końcówki nóżek ponacinać wzdłuż i gotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 min. Ugotowany brokuł przełożyć do warzyw,wszystko razem delikatnie wymieszać (w razie potrzeby lekko posolić)i przykryć pokrywą.Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso na złoty kolorek, przełożyć do warzyw i wymieszać.
Komentarze