Kurczak z truskawkową salsą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mój pierwszy eksperyment z truskawkami w wersji wytrawnej. Na pewno nie ostatni.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    szklanka maślanki naturalnej
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia
    szklanka truskawek
    kilka listków mięty
    sok z ósemki pomarańczy
    łyżeczka miodu
    2 łyżki octu balsamicznego
    czarny pieprz

Kurczak z truskawkową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem oraz niewielką ilością ziół prowansalskich, zalać maślanką i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Truskawki drobno pokroić, dodać sok, ocet, miód, posiekaną miętę i pieprz. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • 3. Kurczaka smażyć na rumiano z obu stron, odłożyć na chwilę do przestudzenia i pokroić ukośnie na plastry. Ułożyć kurczaka na talerzu, polać salsą i udekorować listkami mięty.

Porady

Kurczaka można usmażyć na patelni grillowej. Sok z pomarańczy można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy