Kurczak z soczewicą i morelami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczne i sycące danie orientalne.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwona soczewica: 100 gramów
    - piersi z kury (pokrojone w kostkę): 4 sztuki
    - suszone morele (pokrojone): 10 sztuk
    - pietruszka (posiekana): 1 pęczek
    - bulion drobiowy: 750 mililitrów
    - czosnek (posiekany): 2 ząbki
    - żółta cebula (drobno pokrojona): 1 sztuka
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
    - ostre papryczki (posiekane): 2 sztuki
    - imbir świeży kawałek 2 cm (posiekany): 1 sztuka
    - cynamon, kolendra, kumin, słodka papryka po 1 łyżeczce: 4 łyżeczki
    - brązowy ryż: 1 szklanka
    - olej: 5 łyżek

Kurczak z soczewicą i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju przez około 5 minut podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy kawałki kurczaka, przyprawy i podsmażamy dalsze 5 minut.
  • 2. Następnie dodajemy sok z cytryny, morele i soczewicę. Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • 3. Podajemy z brązowym ryżem ugotowanym na sypko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy