Kurczak z ryżem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na rumiano.
2.Kiedy mięso się smaży marchew obieramy, przekrajamy wzdłóż i kroimy na cienkie plasterki a następnie wrzucamy do mięsa zaraz po odparowaniu wody z patelni. Smażymy ok 15 minut, w tym czasie myjemy pory i równierz kroimy w plastry. Dodajemy na patelnie z mięsem i marchwią. Całośc doprawiamy solą i pieprzem Cayenne (1 łyżeczka).
3.Gdy mięso i warzywa się smażą gotujemy ryż według zaleceń na opakowaniu. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie przerzucamy wszystko do dużego garnka (razem z tłuszczykiem) a następnie dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Obiad gotowy, smacznego :)
Porady
Jeśli lubisz słodki posmak dodaj szczyptę cukru do kurczaka i warzyw podczas smażenia, ja tak robię mimo, że por dodaje słodkiego smaku. Możesz też dodać kukurydzę z puszki w trakcie smażenia :)
Komentarze