Kurczak z ryżem na ostro

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla zwolenników słodko- pikantnych dań :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 duże filety drobiowe
    - 4 średnie marchwie
    - 2 duże pory
    - 3 torebki ryżu białego
    - pieprz Cayenne
    - sól
    - olej

Kurczak z ryżem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na rumiano.
  • 2. Kiedy mięso się smaży marchew obieramy, przekrajamy wzdłóż i kroimy na cienkie plasterki a następnie wrzucamy do mięsa zaraz po odparowaniu wody z patelni. Smażymy ok 15 minut, w tym czasie myjemy pory i równierz kroimy w plastry. Dodajemy na patelnie z mięsem i marchwią. Całośc doprawiamy solą i pieprzem Cayenne (1 łyżeczka).
  • 3. Gdy mięso i warzywa się smażą gotujemy ryż według zaleceń na opakowaniu. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie przerzucamy wszystko do dużego garnka (razem z tłuszczykiem) a następnie dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Obiad gotowy, smacznego :)

Porady

Jeśli lubisz słodki posmak dodaj szczyptę cukru do kurczaka i warzyw podczas smażenia, ja tak robię mimo, że por dodaje słodkiego smaku. Możesz też dodać kukurydzę z puszki w trakcie smażenia :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy