Kurczak z ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Risotto jako danie, może różnie się kojarzyć każdemu z nas i niekoniecznie musi to być pozytywne wspomnienie smakowe! Jednak jako inspiracja na stworzenie zupełnie nowej potrawy, stało się dla mnie bardzo pomocne i uruchamiające wyobraźnię! W ten sposób wymyśliłem: kurczaka z ryżem na sposób śródziemnomorski! Parmezan, świeże warzywa i odrobina metaxy decydują o finalnym smaku i aromacie... Ale o tym przekonacie się sami jeśli tylko zechcecie wykorzystać mój przepis! Zachęcam i smacznego.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g trybowanych filetów z udek kurczaka

    3 łyżki oleju

    6 łyżek ryżu arborio

    50 ml metaxy

    1 papryka czerwona

    2 pomidory malonowe

    1 por biała część

    2 marchewki

    150 g różyczek kalafiora

    3 ząbki czosnku

    400 ml bulionu warzywnego

    1 mała puszka kukurydzy konserwowej

    1 puszka fasoli w pomidorach

    3 łyżki startego parmezanu

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z ryżem i warzywami 1. Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski. Mniej więcej 5 mm.

    Podobnie czynimy z papryką, selerem, marchewką i porem.

    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, również kroimy w paski.

    Kukurydzę osączamy, kalafior dzielimy na różyczki.

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, podlewamy metaxą, alkohol odparowujemy.

    Dodajemy warzywa wraz z fasolą i zalewą, posiekany czosnek, lekko podlewamy bulionem. Cały czas mieszamy ( w razie potrzeby znowu podlewamy odrobiną bulionu ).

    Całość doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z ulubioną zieleniną i parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować