Kurczak z ryżem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć,dokładnie osuszyć,natrzeć solą i pieprzem.
Umyć i osuszyć rodzynki oraz śliwki. Obrać i posiekać cebulę,podsmażyć na gorącym oleju.Do cebuli włożyć udka,dodać rodzynki,drobno pokrojone suszone śliwki,łyżeczkę cynamonu oraz przyprawy.Wlać tyle gorącej wody aby przykryła mięso. Dusić pod przykryciem ok 30min.
2.Ugotować ryż na półtwardo w osolonej wodzie,odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,ułożyć w nim warstwę ryżu a na nim udka z sosem.
Przed włożeniem do piekarnika potrawę przykryć folią aluminiową.
Piec ok 30 min w temp 170stopni.
Porady
Na ryż warto wylać najpierw sam sos i wymieszać,następnie ułożyć resztę.
Komentarze