Podudzia z kurczaka z rozmarynem i wędzoną szynką szwarcwaldzką

5 (157 ocen)

  • 35 min

Danie to jest połączeniem idealnych smaków, delikatności kurczaka wyrazistości rozmarynu i wędzonej szynki szwarcwaldzkiej. Całość ma oryginalny posmak rozmarynu i mocno wędzonej wędliny. Jedyną przyprawą jaką możemy ale nie musimy użyć jest pieprz.

  • 35 min

Składniki:

  • 4 nóżki z kurczaka
    Parę gałązek rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    0,5 szklanki wody
    Pieprz kolorowy świeżo zmielony
    150 dgk szynki szwarcwaldzkiej cienko pokrojonej
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia z kurczaka z rozmarynem i wędzoną szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faszerowanie kurczaka 1. Podudzia z kurczaka nacinamy i wkładamy do tych nacięć gałązki rozmarynu, oprószamy pieprzem, następnie owijamy go w szynkę szwarcwaldzką i nacieramy oliwą. Kurczaka dobrze jest odstawić na 3 godziny do lodówki albo na całą noc ( jeśli tego się nie zrobi nie będzie tragedii, potrawa będzie smakowała równie dobrze). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy 2 ząbki czosnku. Wkładamy kurczaka i lekko smażymy. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pół szklanki wody i dusimy. Aż do miękkości na wolnym ogniu. Zamiast kurczaka można zastosować podudzie z indyka, sposób przyrządzenia jest taki sam, lecz czas duszenia ze względu na mięso jest dłuższy. Gotowego kurczaka bądź indyka najlepiej jest podawać z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz grillowaną papryką. Przepis ten można również wykorzystać na grilla i owinięte podudzia z kurczaka położyć na ruszcie.

    Ziemniaki pieczone z tymiankiem:
    Pokrojone ziemniaki w kostkę dajemy na rozgrzaną oliwę
    i czosnek i smażymy na małej zawartości oliwy. Dodajemy do tego podczas smażenia świeże gałązki tymianku. Na talerzu oprószamy lekko solą.

    Grillowana papryka:
    Na patelnię grillową dajemy 3 całe papryki i opiekamy je z każdej strony aż do zmięknięcia. Polecam stosować paprykę czerwoną i żółtą są najlepsze w smaku do tej sałatki , zielonej można dodać na ozdobę. Po zgrilowaniu papryki ściągamy z niej spieczoną skórkę i kroimy w kostkę o szerokości 1 cm. Dodajemy 2 ząbki zgniecionego czosnku i kilka listków świeżej bazylii. Całość kropimy oliwą i czekamy parę minut na przegryzienie się smaków.

Porady

Przepis ten można wykorzystać na grilla:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować