Kurczak z ratatouille

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Do tak przygotowanego kurczaka nie potrzebujemy już ziemniaków ani kaszy. Na pewno nasyci nas warzywny sos. Możemy ewentualnie podać pieczywo.
Danie świetnie się odgrzewa. Kurczak wychodzi soczysty. Mamy tutaj szeroką gamę warzyw.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • KURCZAK:
    • 500g piersi z kurczaka,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Słodka papryka,
    • Olej do smażenia,
    • PANIERKA PARMEZANOWA:
    • ½ szklanki bułki tartej,
    • ½ szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu (lub grana padano),
    • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
    • 1/3 łyżeczki oregano,
    • 1/3 łyżeczki pieprzu,
    • DODATKOWO:
    • 3 łyżki mąki,
    • 2 jajka,
    • SOS WARZYWNY:
    • 1 papryka,
    • 1 cukinia (250g),
    • 1 bakłażan (240g),
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce (400g),
    • 2 łyżeczki oregano,
    • 3 łyżki oleju,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • DODATKOWO:
    • 1 kulka mozzarelli (125g),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kurczak z ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KURCZAK: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z plastrów rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa). Mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
    Mieszamy ze sobą składniki panierki parmezanowej.
    Na jeden talerz wysypujemy 2-3 łyżki mąki, a na drugi panierkę parmezanową. Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je.
    Kotlety z kurczaka panierujemy najpierw w mącę. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie maczamy w jajku i panierujemy w panierce parmezanowej lekko ją dociskając do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.
  • 2. SOS WARZYWNY: Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paprykę przez 5 minut. Przekładamy ją do większego rondla. Następnie przez 5 minut smażymy cukinię i przekładamy ją do papryki. Kolejno smażymy bakłażana przez 5 minut i dodajemy go do reszty. Następnie smażymy cebulę, a pod koniec dodajemy czosnek. Dodajemy je do rondla. Całość zalewamy pomidorami z puszki, zagotowujemy. Sos dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 5 minut tzn. do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przyprawy i sos doprawiamy do smaku.
    Kotlety podajemy z dodatkiem sosu warzywnego.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować