Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste w smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko.

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    2 duże pory
    400g pieczarek
    3/4 szklanki białego wytrawnego wina
    3 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz, chilli, papryka słodka
    natka pietruszki do posypania
    olej

Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry.
  • 2. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem chilli i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy por, smażymy 2-3 minuty, wlewamy białe wino, dusimy do wyparowania płynów, po czym dodajemy pieczarki, smażymy jeszcze 10-15 minut.
  • 3. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy