Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste w smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko.
Składniki:
3 filety z kurczaka
2 duże pory
400g pieczarek
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, chilli, papryka słodka
natka pietruszki do posypania
olej
Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry.
2.Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem chilli i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy por, smażymy 2-3 minuty, wlewamy białe wino, dusimy do wyparowania płynów, po czym dodajemy pieczarki, smażymy jeszcze 10-15 minut.
3.Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku.
Komentarze