kurczak z pomidorami, pieczarkami i mozzarellą

5 (196 ocen)

  • 20 min

Ten obiad powstał całkiem przypadkiem i na szybko. Będzie świetnie smakował w towarzystwie makaronu lub ryżu, gorąco polecam :)

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    3 średnie pomidory
    1 strąk czerwonej papryki
    350 gramów pieczarek ( użyłam tylko kapeluszy)
    duża cebula
    przyprawa do kurczaka
    1 kuleczka mozzarelli ( około 125 gramów)
    2 - 3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    ewentualnie siekana zielenina do posypania przed podaniem
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z pomidorami, pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, wrzucić do rondla na rozgrzany olej, podsmażyć na złoto. Pieczarki wyszorować ( używam delikatnej szczoteczki), pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na olej, podsmażyć, kiedy wytracą wilgoć, dorzucić do nich posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej. Grzybki przełożyć do mięsa ( bez oleju).
    Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w paseczki paprykę, przełożyć do rondla.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, dodać do mięsa, wszystko razem dusić około 10 minut, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz. Mozzarellę pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, wymieszać delikatnie i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mozzarella Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować