Kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami

4.49 (190 ocen)

Pyszny, soczysty kurczak z dodatkami z piekarnika. Smakuje równie dobrze jak z grilla, gdy pogody brak :)

Składniki:

  • 3 udka kurczaka
    4 skrzydełka
    1,5 kg ziemniaków
    6 szparagów
    2 gałązki pomidorków koktajlowych
    marynata: 4 łyżki musztardy
    5 łyżek oleju
    4 łyżki miodu płynnego
    3 łyżki octu winnego
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w marynacie 1. Składniki na marynatę połącz. Mięso z kurczaka umyj, osusz (udka przekrój na pałki) i obtocz w marynacie. Wstaw min.na godzinę w chłodne miejsce. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj odrobiną oleju, obsyp solą i przełóż do piekarnika na dolny poziom. Pomidorki umyj, szparagom odetnij zdrewniałe końce.
  • 2. Kurczaka umieść w worku do pieczenia w naczyniu żaroodpornym na górnym poziomie. Piecz razem z ziemniakami ok. 50 minut w temp.160 st.z termo-obiegiem. Na 15 minut przed końcem pieczenia odwiń folię, dodaj pomidorki i szparagi. Polewaj sosem, który się wytworzył i podpiecz, aż wszystko się ładnie zrumieni.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować