Kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na marynatę połącz. Mięso z kurczaka umyj, osusz (udka przekrój na pałki) i obtocz w marynacie. Wstaw min.na godzinę w chłodne miejsce. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj odrobiną oleju, obsyp solą i przełóż do piekarnika na dolny poziom. Pomidorki umyj, szparagom odetnij zdrewniałe końce.
2.Kurczaka umieść w worku do pieczenia w naczyniu żaroodpornym na górnym poziomie. Piecz razem z ziemniakami ok. 50 minut w temp.160 st.z termo-obiegiem. Na 15 minut przed końcem pieczenia odwiń folię, dodaj pomidorki i szparagi. Polewaj sosem, który się wytworzył i podpiecz, aż wszystko się ładnie zrumieni.
Komentarze