Kurczak z pieczonymi warzywami i ziemniaczkami w marynacie paprykowo - czosnkowej

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo kolorowe, szybkie danie, które naprawdę świetnie smakuje.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g małych ziemniaczków ze skórką
    100g pomidorków koktajlowych
    1 cukinia
    2 filety z kurczaka
    50 g oliwek
    1 cytryna
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    sól
    pieprz
    30 g twardego sera żółtego
    świeży tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z pieczonymi warzywami i ziemniaczkami w marynacie paprykowo - czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dobrze wyczyścić, poprzecinać na połówki.
  • 2. Wymieszać w misce z oliwą /2 łyżki/, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę.
  • 3. Zamarynowane ziemniaczki umieścić w natłuszczonej formie do zapiekania.
  • 4. Podpiec ok 20 minut w 200 stopniach.
  • 5. Pomidorki umyć, przeciąć na połówki.
  • 6. Cukinię opłukać, pokroić w plasterki.
  • 7. Filety pokroić na mniejsze porcje. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, usmażyć filety na złoto z każdej strony.
  • 8. Cytrynę umyć, przekroić na połowę.
  • 9. Połówki pomidorów, krążki cukinii, oliwki i połówki cytryny rozdzielić w naczyniu do zapiekania. Dodać świeże gałązki tymianku. Zapiec 15 min.
  • 10. Ser zetrzeć na tarce.
  • 11. Do warzyw dołożyć mięso, posypać startym serem i zapiec całość przez 3 min.
  • 12. Inspiracja : niemieckie czasopismo kulinarne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować