kurczak z pieczarkami i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przygotowanie tego mięska trwa tyle, ile ugotowanie ryżu do niego, czyli 15 minut, pyszne, polecam !

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    200 - 250 gramów pieczarek
    2 średnie cebule
    80 - 120 gramów mascarpone
    czarny pieprz
    sos sojowy ciemny

Kurczak z pieczarkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
    Cebulę pokroić na półplasterki.
    Kurczaka pokroić w kosteczkę.
    Do rondla wrzucić kurczaka, skropić sosem sojowym, podsmażyć na złoto.
    Na patelni podsmażyć pieczarki, kiedy wytracą soki, wsypać cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli, całość przełożyć do rondla z kurczakiem, dodać mascarpone, wymieszać, dodać pieprz i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu 8 - 10 minut. Na koniec ewentualnie doprawić.
    Na talerzach posypać siekaną zieloną pietruszką, podawać w towarzystwie ryżu i np mieszanki warzyw na ciepło.

Porady

Danie możemy również podać z makaronem lub pure ziemniaczanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy