Kurczak z pesto, serem i pieczarkami w cieście francuskim

4.5 (160 ocen)

Wspaniała rolada na zimno jak i na gorąco. Podana ze świeżą sałatą lub sałatką ze świeżych pomidorów smakuje wybornie.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    10-15 średnich pieczarek
    100 g sera startego żółtego
    pół słoiczka pesto ulubionego (ok 4-5 łyżeczek)
    1 podwójny mały filet z kurczaka
    sól
    pieprz
    przyprawa do kurczaka
    jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kurczak z pesto, serem i pieczarkami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z kurczaka 1. Filety opłukać, osuszyć i pociąć wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, oprószyć lekko przyprawą do kurczaka (ziołową) Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Ciasto rozwinąć, odciąć ostrym nożem z dłuższego boku 3 paski o szerokości ok 1cm każdy. Rozłożone ciasto posmarować pesto (u mnie bazyliowe).
  • Rolada z kurczaka 2. Na pesto rozłożyć pokrojone filety z kurczaka (surowe, żeby później się dobrze zapiekły i ładnie zwinęły) i podsmażone pieczarki. Na wierch rozłożyć ser.
  • Rolada z kurczaka 3. Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższych boków. Ozdobić paseczkami wcześniej odciętymi i całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 15-20 min (zależy od piekarnika)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować