Wspaniała rolada na zimno jak i na gorąco. Podana ze świeżą sałatą lub sałatką ze świeżych pomidorów smakuje wybornie.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
10-15 średnich pieczarek
100 g sera startego żółtego
pół słoiczka pesto ulubionego (ok 4-5 łyżeczek)
1 podwójny mały filet z kurczaka
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
jajko do posmarowania ciasta
Kurczak z pesto, serem i pieczarkami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety opłukać, osuszyć i pociąć wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, oprószyć lekko przyprawą do kurczaka (ziołową) Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Ciasto rozwinąć, odciąć ostrym nożem z dłuższego boku 3 paski o szerokości ok 1cm każdy. Rozłożone ciasto posmarować pesto (u mnie bazyliowe).
2.Na pesto rozłożyć pokrojone filety z kurczaka (surowe, żeby później się dobrze zapiekły i ładnie zwinęły) i podsmażone pieczarki. Na wierch rozłożyć ser.
3.Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższych boków. Ozdobić paseczkami wcześniej odciętymi i całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 15-20 min (zależy od piekarnika)
Komentarze