Mus z jeżyn.

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Niezwykle prosty i smaczny deser.

  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 25 dag jeżyn
    • 5 dag cukru
    • 10 dag serka mascarpone
    • Szklanka śmietanki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki żelatyny
    • Kilka listków świeżej melisy

Mus z jeżyn. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    • Jeżyny włóż do miseczki, zalej letnią wodą i mocz chwilę. Następnie opłucz je pod strumieniem wody i osącz na sitku.
    • Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i przestudź.
    • Dobrze schłodzoną kremówkę ubijaj na sztywno mikserem na średnich obrotach kilka minut, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
    • Jeżyny zmiksuj z cukrem na mus, a następnie wymieszaj z ubitą śmietanką i mascarpone.
    • Dodaj przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.
    • Mus przelej do formy i wstaw do lodówki do stężenia.
    • Gdy stężeje, wyjmij go z formy, przełóż na talerze, udekoruj owocami i listkami melisy lub bezą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy