Dziś zapraszam na szybki i pyszny obiad – kurczak z orzechami nerkowca. Delikatne orzechy idealnie pasują do kurczaka, do tego marchewka i seler naciowy. Pikanterii daniu nadaje papryczka chili.
60 min
Składniki:
Składniki:
◦500 g fileta z kurczaka
◦100 g orzechów nerkowca
◦4 cebule dymki
◦3-4 łodygi selera naciowego
◦2 marchewki
◦½ papryczki chili
◦3 ząbki czosnku
◦4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
◦sos sojowy
◦pieprz
◦sól
◦200 g ryżu Basmati
Kurczak z orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Filety płuczemy, oczyszczamy i kroimy w słupki, oprószamy solą i pieprzem. W misce mieszamy olej z orzechów ziemnych, 3 łyżki sosu sojowego, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i do marynaty dodajemy mięso. Odstawiamy na minimum 30 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewki w słupki, a selera naciowego w plasterki.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy wok i wrzucamy do niego kurczaka, przesmażamy kilka minut. Następnie dodajemy cebulkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy selera naciowego i marchewkę oraz drobno posiekaną papryczkę. Na o1ddzielnej patelni prażymy orzechy. Nerkowce dodajemy do kurczaka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem. Dusimy kilka minut. Kurczaka z nerkowcami posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ryżem.
Komentarze