Kurczak z orzechami nerkowca

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś zapraszam na szybki i pyszny obiad – kurczak z orzechami nerkowca. Delikatne orzechy idealnie pasują do kurczaka, do tego marchewka i seler naciowy. Pikanterii daniu nadaje papryczka chili.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦500 g fileta z kurczaka
    ◦100 g orzechów nerkowca
    ◦4 cebule dymki
    ◦3-4 łodygi selera naciowego
    ◦2 marchewki
    ◦½ papryczki chili
    ◦3 ząbki czosnku
    ◦4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
    ◦sos sojowy
    ◦pieprz
    ◦sól
    ◦200 g ryżu Basmati
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak z orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Filety płuczemy, oczyszczamy i kroimy w słupki, oprószamy solą i pieprzem. W misce mieszamy olej z orzechów ziemnych, 3 łyżki sosu sojowego, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i do marynaty dodajemy mięso. Odstawiamy na minimum 30 minut.

    Cebulę kroimy w kostkę, marchewki w słupki, a selera naciowego w plasterki.

    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

    Rozgrzewamy wok i wrzucamy do niego kurczaka, przesmażamy kilka minut. Następnie dodajemy cebulkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy selera naciowego i marchewkę oraz drobno posiekaną papryczkę. Na o1ddzielnej patelni prażymy orzechy. Nerkowce dodajemy do kurczaka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem. Dusimy kilka minut. Kurczaka z nerkowcami posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować