Kurczak z młodą kapustą w schabie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia kurczaka i plastry schabu umyć i osuszyć,schab cienko rozbić.
Do miseczki wlać olej dodać do niego wyciśnięty przez praskę czosnek,obie papryki oraz sól i pieprz.
Powstałą marynatą natrzeć oba mięsa i odstawić na 30 minut.
2.Na patelni rozgrzać masło,dodać poszatkowana kapustę oraz marchewkę i smażyć 3-4 minuty doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Na rozbitym plastrze schabu położyć na środku porcję kapusty oraz podudzie,brzegi mięsa zwinąć do środka tworząc sakiewkę,obwiązać wokoło nicią kuchenną.
Całość zawinąć w folię aluminiową,ułożyć na wąskiej blaszce do pieczenia np,keksówce i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1 godziny.Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso odkryć z foli żeby ładnie się przyrumieniło.
Komentarze