Upieczony na rumiano kurczak oraz złocista dynia jako nadzienie, to moja propozycja na uroczysty, jesienny obiad. To połączenie zawsze się sprawdza, więc polecam!
2 godz. 20 min
Dla 10 osób
Trudny
Składniki:
Składniki:
• 1 kurczak (około 1,2kg),
• Około 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej,
• Ok 300 gram dyni,
• 1 mała łodyga jarmużu,
• 1 jajko,
• Olej,
• Przyprawa do kurczaka,
• Pieprz, papryka, sól do smaku,
• 3-4 ząbki czosnku
Kurczak z mięsem mielonym i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka luzujemy, usuwając z niego korpus. Niewielką ilość oleju łączymy z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną przyprawą dokładnie nacieramy kurczaka z każdej strony. Gotowego odkładamy na bok i przygotowujemy nadzienie.
2.NADZIENIE:
Dynię kroimy w kostkę. Liście jarmużu, po usunięciu grubej łodygi drobno siekamy.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko, dynię oraz jarmuż.
3.Tak przygotowanym farszem wypełniamy środek kurczaka. Naciętą skórkę zszywamy dratwą. Nogi kurczaka związujemy. Dodatkowo delikatnie przewiązujemy go na wysokości skrzydełek, by te po upieczeniu przylegały do całości.
4.Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie polewamy olejem. Kurczaka pieczemy około 100 minut w 190°C. Jego wierzch w trakcie pieczenia polewamy wytworzonym sosem. Jeśli górna skórka zacznie się zbytnio rumienić przykrywamy kurczaka od góry folią aluminiową.
Komentarze