Kurczak z marchewką i groszkiem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Wkładamy na rozgrzany olej i obsmażamy, lekko solimy, następnie dodajemy 1/4 szklanki wrzątku i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy marchewkę z groszkiem, mieszamy i dusimy wszystko pod przykryciem 10-12 minut.
2.W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej). Wlewamy rosół, mieszamy, wlewamy śmietankę, mieszamy, zagotowujemy. Rondel zestawiamy z ognia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i stopniowo dodajemy do gorącego sosu, cały czas mieszając. Kiedy ser się rozpuści, stawiamy rondel na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając.
3.Sos serowy dodajemy do kurczaka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy, przyprawiamy mielonymi płatkami chili i posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody. Podajemy z oddzielnie ugotowanym ryżem lub kaszą kuskus.
Porady
Zamiast sera cheddar możemy dodać ser mascarpone, sos będzie nieco łagodniejszy.
Komentarze