Przepis z książki "Pomidory. 180 wspaniałych przepisów". Recenzja: http://www.polska-gotuje.pl/artykul/pomidory-180-wspanialych-przepisow-recenzja-ksiazki
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- średni kurczak (lub 4 udka, u mnie 10 podudzi): 1 sztuka
- mielona słodka papryka: 2 łyżki
- oliwa (u mnie olej rzepakowy): 4 łyżki
- małe cebule w plasterkach: 2 sztuki
- czosnek (w cienkich plasterkach): 6 sztuk
- kiełbasa chorizo (w plasterkach): 150 gramów
- krojone pomidory z puszki: 400 gramów
- Liscie laurowe (najlepiej świeże + liście do dekoracji): 2 sztuki
- półwytrawne sherry: 5 łyżek
- sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
Kurczak z kiełbaskami chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 190st. Kurczaka podzielić na 4 duże kawałki (udka na połowę). Kawałki mięsa obtoczyć w mielonej papryce tak, aby były równomiernie pokryte, oprószyć solą. Na patelni rozgrzać oliwę (olej) i smażyć mięso, aż zbrązowieje.
2.Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni intensywnie podsmażyć cebulę, dodać czosnek i chorizo, smażyć jeszcze 2 minuty.
3.Dodać pomidory, liście laurowe oraz sherry i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać mięso, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec ok. 65 minut.
4.Podawać z ziemniakami lub ryżem. Kurczaka udekorować listkiem laurowym.
Komentarze