Przepis na takiego kurczaka dostałam od kuzynki,która kiedyś pracowała jako kucharka. Przepis mi się spodobał i postanowiłam go wykorzystać w mojej kuchni. Kurczak bardzo pyszny, kruchy i delikatny, o fantastycznym smaku.
Kurczak z imbirem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyścić ,umyć i osuszyć.
Chleb pokroić w kostkę i namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Świeży chudy boczek pokroić w drobną kostkę.
Śliwki suszone bez pestek namoczyć a następnie pokroić w paseczki.
Z boczku, chleba, śliwek, posiekanej natki pietruszki i jajka wyrobić farsz.
Doprawić solą, pieprzem , odrobiną cukru, proszkiem imbirowym i cynamonem.
Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka, następnie spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką kuchenną.
Zewnątrz natrzeć solą, przyprawą uniwersalną, przyprawą do kurczaka oraz proszkiem imbirowym.
Kurczaka podsmażyć na rumiano z każdej strony , podlać wodą i piec w piekarniku w 180 stopniach godzinę pod przykryciem (najlepiej do miękkości mięsa).
W razie potrzeby podlać kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia dodać farsz który pozostał, a kurczaka odkryć i zrumienić.
Komentarze