Do przygotowania kurczaka polecam oczywiście świeży groszek, ale możemy go także wykonać z mrożonego.
Danie urzeka smakiem, jak i ciekawym wyglądem po przekrojeniu. Polecam na pyszny obiadek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Składniki:
• 1 kurczak (około 1,2 kg),
• Około 500 gram mięsa mielonego wieprzowego, u mnie z szynki,
• Ok 1,5 szklanki zielonego groszku,
• 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
• 1 jajko,
• Olej,
• Przyprawa do kurczaka,
• Pieprz, papryka, sól do smaku,
• 3-4 ząbki czosnku
Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka delikatnie usuwamy korpus. Tak wyluzowanego nacieramy dokładnie przyprawą do kurczaka, wcześniej połączoną z olejem.
2.NADZIENIE:
Groszek zielony delikatnie obsmażamy na oleju z niewielką ilością soli. Gotowy groszek zdejmujemy z ognia.
3.Mięso mielone przekładamy do miski. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko raz natkę pietruszki. Na koniec łączymy je z przygotowanym groszkiem.
4.Gotowym nadzieniem wypełniamy środek kurczaka. Przeciętą w trakcie usuwania korpusu skórę zszywamy dratwą. Dodatkowo związujemy nogi kurczaka oraz delikatnie przewiązujemy go na wysokości skrzydełek. Dzięki temu będą one po upieczeniu przylegać do całości.
Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie polewamy olejem. Kurczaka pieczemy około1,5 godzimy w 190°C. Jego wierzch w trakcie pieczenia polewamy wytworzonym sosem.
Gotowego wyjmujemy i podajemy na ciepło jako mięsny dodatek do obiadu.
Komentarze