Soczysty i kruchy kurczak, odpowiednio wypieczony i fajnie przesiąknięty aromatem fig i innych owoców, które mu towarzyszyły podczas pieczenia. Polecam!
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
DANIE GłóWNE:
- Pałki z kurcząt: 4 sztuki
- świeże figi: 4 sztuki
- śliwki: 8 sztuk
- suszone morele: 8 sztuk
- jabłko: 1 sztuka
- cebula: 0.5 sztuki
- suszony rozmaryn: 1 łyżka
- masło: 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku.: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
Kurczak z figami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kurczaka z obu stron.
2.W garnku żaroodpornym roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i szklimy. Do garnka z cebulą wkładamy kurczaka, morele, figi (dwie spośród nich pokroiłam na ćwiartki, resztę zostawiłam w całości), umyte i wydrylowane śliwki, umyte i pokrojone na ćwiartki jabłko (ze skórką). Całość mieszamy, posypujemy rozmarynem. Zapiekamy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 40 minut (do uzyskania miękkiego kurczaka).
Komentarze