KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Ze zwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad.Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur.

  • 60 min

Składniki:

  • 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części)
    1-2 szklanki kaszy bulgur
    2 szt. marchewek
    1 cebula
    pół selera
    kawałek zielonej części pora
    10 szt. pieczarek
    łyżka kaparów
    1 bulwa fenkułu ( kopru włoskiego)
    spory kawałek świeżego korzenia imbiru
    4 ząbki czosnku
    łyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz czarny, kmin rzymski, chili, kardamon, liść goździka,anyż gwiazdkowy)
    łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
    oliwa do smażenia
    słodka czerwona papryka
    sól i pieprz do smaku
    1-2 łyżki chutney z mango (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z fenkułem warzywami i kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • kurczak przyprawy 2. Udka z kurczaka posoliłam, posypałam garam masalą, papryką i solą.
    Dodałam również pastę curry i polałam oliwą.
    Odstawiłam na około 15 minut aby kurczak przeszedł przyprawami.
  • 3. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę.
    Lekko ją posoliłam.
  • fenkuł 4. Dodałam pokrojony w piórka fenkuł.
    Smażyłam go przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru.
  • czosnek imbir 5. Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku.
  • 6. Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty.
  • marchew 7. Dodałam plasterki marchewek.
  • seler 8.
    Po chwili kawałki selera i plasterki pora.
    Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie.
  • pieczarki 9.
    Dołożyłam plasterki pieczarek.
  • warzywa 10. Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut.
  • kapary 11. Na koniec wsypałam kapary.
  • pieczony kurczak 12.
    Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor kurczaka.
  • kurczak warzywa 13. Pozostało już tylko dodać warzywa do mięsa.
  • kasza bulur 14. Przed podaniem przygotowałam kaszę bulgur.
  • kasza bulgur 15. Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej
    1:2, przykryć i odstawić na 10 minut.
    Można wykorzystać tłuszcz ze smażenia kurczaka i polać nim kaszę.
  • kurczak z warzywami i kaszą bulgur 16. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Kasza bulgur Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować