Kurczak z brzoskwiniami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Estragon, zioła prowansalskie, tymianek i curry mieszamy w miseczce. Ziołami obsypujemy kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, czosnek kroimy w plasterki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, zalewę zostawiamy. Warzywa podsmażamy na patelni około 15 minut, żeby warzywa zmiękły. Przekładamy do garnka. Kurczaka podsmażamy aż się ładnie zrumieni. Dokładamy go do warzyw. Kurczaka z warzywami zalewamy zalewą pozostałą po brzoskwiniach oraz dwiema szklankami wody. Do dania wkruszamy kostkę rosołową i dodajemy 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy brzoskwinie, łyżkę cynamonu, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 10 minut. Zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w małej ilości wody.
Komentarze