Kurczak z brzoskwiniami

4.93 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja rodzina jest tym daniem zachwycona.

Składniki:

  • ● 80 dag filetów
    z kurczaka
    ● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    ● 2 woreczki ryżu
    ● puszka brzoskwiń
    ● 2 średnie cebule
    ● przyprawy: curry, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ostra mielona papryka, bazylia
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.93 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i rzekładamy na rozgrzany na patelni olej. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Dodajemy do ryżu. Doprawiamy przyprawa uniwersalna. Smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy osobno na oleju 10 minut. Oprószamy curry, aby mięso nabrało żółtego koloru. Brzoskwinie osączamy. Pół szklanki syropu z brzoskwiń wlewamy do mięsa. Doprawiamy przyprawa uniwersalna, pieprzem, papryką i bazylią. Dusimy kilka minut, mieszając.
  • 3. Brzoskwinie kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa. Wlewamy śmietanę. Mieszając, dusimy kilka minut. Podajemy z ryżem z cebulą.

Porady

RADY Marioli Maćkiewicz Smak potrawki można urozmaicić, dodając oregano lub zastąpić nim bazylię. Jeśli ktoś woli dania mniej pikantne, zamiast ostrej mielonej papryki może dodać słodką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Filet z kurczaka

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować