Kurczak z brokułem i patisonem w jogurtowo-śmietanowym sosie

0 (0 ocen)

  • 10 min

idealna propozycja na szybki i smaczny obiad a nawet ciepłą kolację:)))

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcji:
    ugotowany podwójny fileta z kurczaka (około ½ kg)
    świeży brokuł
    patison (około 300g)
    tłuszcz do smażenia
    cebula
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    tymianek
    oregano
    200 g śmietany
    200 g jogurtu naturalnego

Kurczak z brokułem i patisonem w jogurtowo-śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, osączamy i dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w prążki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 2. Patison kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 3. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Do podduszonej cukinii dodajemy filet, wlewamy śmietanę, przyprawiamy i razem dusimy jeszcze 10 minut.

Porady

podajemy np. z ziemniaczkami i sezonową surówką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy