Kurczak z brokułami po chińsku

4.51 (162 ocen)

  • 25 min

Kolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne.

  • 25 min

Składniki:


  • 1 pierś kurczaka
    1/2 brokuła
    1 czerwona papryka lub 2 małe
    garść orzeszków ziemnych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    1/2 łyżki sosu sojowego
    1 mała biała cebula
    chili
    kolendra mielona
    1/2 szklanki bulionu

Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z brokułami po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • 2. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.
  • 3. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu.

Porady

Podawać z ryżem lub makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować