kurczak z boczkiem i porem zapiekany w śmietanie

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

To jedzonko to istna delikatność i maksymalny aromat.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    100 gramów wędzonego boczku
    3 - 4 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki suszonego ( użyłam czosnku niedźwiedziego Skworcu)
    1 duży por
    przyprawa do kurczaka
    zalewa:
    500 gramów kwaśnej śmietany 18%
    1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak z boczkiem i porem zapiekany w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Kurczaka posypać przyprawą, odwinąć skórkę, wsadzić pod nią parę kawałeczków boczku i posypać suszonym czosnkiem ( jeśli używacie takiego świeżego, pokroić go w plasterki i parę z nich ułożyć na boczek), skórkę naciągnąć na nadzienie, mięso wsadzić do lodówki na około 30 - 60 minut.
  • xxx 2. Pora umyć dokładnie, pokroić w talarki. Śmietanę dokładnie połączyć z wystudzonym bulionem, dodać przyprawy, wymieszać.

    Kurczaka poukładać w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym, posypać porem.
  • xxx 3. Potem zalać śmietanką ( kurczak ma być przykryty w około 3/4).
  • 4. Brytfankę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać około 60 minut, do zrumienienia skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Por Śmietana Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować