Kurczak z boczkiem i porem zapiekany w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka posypać przyprawą, odwinąć skórkę, wsadzić pod nią parę kawałeczków boczku i posypać suszonym czosnkiem ( jeśli używacie takiego świeżego, pokroić go w plasterki i parę z nich ułożyć na boczek), skórkę naciągnąć na nadzienie, mięso wsadzić do lodówki na około 30 - 60 minut.
2.Pora umyć dokładnie, pokroić w talarki. Śmietanę dokładnie połączyć z wystudzonym bulionem, dodać przyprawy, wymieszać.
Kurczaka poukładać w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym, posypać porem.
3.Potem zalać śmietanką ( kurczak ma być przykryty w około 3/4).
4.Brytfankę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać około 60 minut, do zrumienienia skórki.
Komentarze