Kurczak z bazylią i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rzadko gotuję, ale bardzo lubię kurczaka. Tą wersję wymyśliłem gdy robiłem obiad dla reszty rodziny. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami i ryżem z patelni.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    duża garść świeżej bazylii
    duża garść świeżego rozmarynu
    cytryna
    oliwa z oliwek
    sól

Kurczak z bazylią i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie ziół 1. Proporcje dla trzech osób:
    Zioła siekamy na bardzo drobne kawałki. Przekładamy do moździerza, dolewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i ucieramy tak długo, aż powstanie w miarę zbita masa. Piersi myjemy i osuszamy, wykrawamy wszystkie błonki. Rozcinamy tak, aby powstały w nich "kieszonki". Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy po trochu do środka piersi, po czym wklepujemy do każdej 3 szczypty soli. Masę z ziół równomiernie rozprowadzamy w powstałych "kieszeniach". Rozgrzewamy patelnię do grillowania, wlewamy niewielką ilość oliwy, po czym grillujemy aż mięso się przepiecze.

Porady

Żeby piersi się nie otwierały, można spiąć je wykałaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy