Rzadko gotuję, ale bardzo lubię kurczaka. Tą wersję wymyśliłem gdy robiłem obiad dla reszty rodziny. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami i ryżem z patelni.
40 min
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
duża garść świeżej bazylii
duża garść świeżego rozmarynu
cytryna
oliwa z oliwek
sól
Kurczak z bazylią i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Proporcje dla trzech osób:
Zioła siekamy na bardzo drobne kawałki. Przekładamy do moździerza, dolewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i ucieramy tak długo, aż powstanie w miarę zbita masa. Piersi myjemy i osuszamy, wykrawamy wszystkie błonki. Rozcinamy tak, aby powstały w nich "kieszonki". Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy po trochu do środka piersi, po czym wklepujemy do każdej 3 szczypty soli. Masę z ziół równomiernie rozprowadzamy w powstałych "kieszeniach". Rozgrzewamy patelnię do grillowania, wlewamy niewielką ilość oliwy, po czym grillujemy aż mięso się przepiecze.
Porady
Żeby piersi się nie otwierały, można spiąć je wykałaczkami.
Komentarze