Bakalie to nieodłączny element świątecznego stołu. Używam ich nie tylko do ciast, ale także do dań mięsnych.
I tak właśnie na świąteczny, uroczysty obiad polecam kurczaka wypełnionego po brzegi pęczakiem i bakaliami.
Kurczak z bakaliowym pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze przepłukujemy i odsączamy z wody. Trzy szklanki wody zagotowujemy z połową kostki rosołowej oraz z 3 łyżkami oleju. Do tak przygotowanej wrzucamy odsączoną kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie prawie całą wodę. W trakcie gotowania mieszamy ją. Gotową zdejmujemy z ognia. Garnek otulamy np. ręcznikiem i pozostawiamy kaszę by „ doszła”.
Bakalie kroimy na mniejsze części (wielkość według uznania).
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy przygotowaną kaszę. Do ciepłej kaszy dodajemy pokrojoną pietruszkę oraz bakalie. Farsz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotowy odstawiamy, by przestygł. Między czasie przygotowujemy kurczaka.
3.Kurczaka luzujemy, pozbawiając go korpusu. Gotowego nacieramy dokładnie olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.
4.Przyprawionego wypełniamy bakaliowym pęczakiem, po czym dokładnie zszywamy dratwą. Dodatkowo związujemy mu nóżki.
5.Uformowanego kurczaka umieszczamy w rękawie do pieczenia, a następnie w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy go około 90 minut w 180°C. Gotowego podajemy na ciepło.
Komentarze