Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (142 ocen)

  • 17 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie z woka. Delikatne mięso kurczaka w wyjątkowym sosie. Dla wszystkich wielbicieli szybkich i smacznych dań. :)

  • 17 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe piersi kurczaka,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    sól,
    pieprz świeżo mielony,
    łyżka oleju,
    duża papryka czerwona,
    średnia marchewka,
    puszka ananasów,
    około 2 cm. imbiru,
    ząbek czosnku,
    3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry).
    sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki.
    Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki.
    Imbir i czosnek bardzo drobno siekam.
    Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam.
    Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące.
    Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję posiekany imbir z czosnkiem.
    Dodaję paprykę i marchewkę, smażę około 3 minuty, często mieszając. Następnie wrzucam ananasa, zwiększam ogień, smażę 2 minuty.
    Wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez kolejne 2 minuty. Na koniec wlewam ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować