Kurczak w żurawinowej galarecie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczna przystawka

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 filety z kurczaka
    400 g świeżej żurawiny
    200 g cukru
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki oleju
    sól ,pieprz

Kurczak w żurawinowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w żurawinowej galarecie 1. Mięso dokładnie opłukałem , osuszyłem . Natarłem solą i pieprzem , skropiłem olejem , odstawiłem w chłodne miejsce.
    Żurawiny umyłem , w rondelku zasypałem cukrem , skropiłem wodą , zagotowałem , stale mieszając . Gotowałem do momentu , aż cukier się rozpuści , a owoce rozgotują. Wtedy do masy żurawinowej dodałem żelatynę , wymieszałem. Częścią tężejącej galarety dość grubo wysmarowałem dno i boki formy , odstawiłem do zastygnięcia.
    Mięso piekłem godzinę w temperaturze 190 stopni , polewałem wytwarzającym się sosem , wyjąłem , ostudziłem.
    Zimne mięso włożyłem do formy z żurawinową galaretą.
    Na wierzch nałożyłem pozostałą galaretę , wstawiłem do lodówki , by całość całkowicie stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy