Proste i bardzo smaczne danie! Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym, prosty w przygotowaniu za to kusi wyglądem i zapachem! Polecam!
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na sos pieczarkowy:
◦300 g pieczarek
◦4 cebule szalotki
◦100 ml rosołu z kury
◦100 ml śmietany kremowej 30% lub 36%
◦1-2 łyżki soku z cytryny
◦1 łyżka masła
◦1 łyżka musztardy francuskiej
◦1 łyżeczka cząbru
◦sól
◦pieprz
Składniki na marynatę:
◦2 filety z kurczaka
◦2 łyżki oliwy z oliwek
◦1 łyżka musztardy sarepskiej
◦1 łyżka sosu sojowego
◦sól
◦pieprz
◦1 ząbek czosnku
Składniki na ziemniaczane gniazdka:
◦3 ziemniaki
◦2 łyżki mąki kukurydzianej
◦1 łyżeczka soli
◦olej do głębokiego smażenia
Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie filetów z kurczaka:
Filety płuczemy i oczyszczamy. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą i sosem sojowym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso nacieramy solą, pieprzem i marynatą. Odstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Następnie grillujemy ok. 20-35 minut.
2.Przygotowanie ziemniaczanych gniazdek:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm), po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Bierzemy 2 metalowe sitka (takie jak np. do cukru pudru lub mąki). Jedno sitko wykładamy ziemniakami – spód i boki, ziemniaki dociskamy drugim sitkiem i zanurzamy w oleju. Smażymy ok. 5-10 minut na złoty kolor. Gotowe gniazdka wyjmujemy z sitka (jeśli nie chcą wyjść podważamy nożem i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.
3.Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w talarki i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fileta kroimy w kostkę i wsypujemy do naszych ziemniaczanych gniazdek. Na kurczaka nakładamy sos pieczarkowy. Podajemy ciepłe.
Komentarze