Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Proste i bardzo smaczne danie! Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym, prosty w przygotowaniu za to kusi wyglądem i zapachem! Polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na sos pieczarkowy:
    ◦300 g pieczarek
    ◦4 cebule szalotki
    ◦100 ml rosołu z kury
    ◦100 ml śmietany kremowej 30% lub 36%
    ◦1-2 łyżki soku z cytryny
    ◦1 łyżka masła
    ◦1 łyżka musztardy francuskiej
    ◦1 łyżeczka cząbru
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na marynatę:
    ◦2 filety z kurczaka
    ◦2 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 łyżka musztardy sarepskiej
    ◦1 łyżka sosu sojowego
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 ząbek czosnku

    Składniki na ziemniaczane gniazdka:
    ◦3 ziemniaki
    ◦2 łyżki mąki kukurydzianej
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym 1. Przygotowanie filetów z kurczaka:
    Filety płuczemy i oczyszczamy. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą i sosem sojowym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso nacieramy solą, pieprzem i marynatą. Odstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Następnie grillujemy ok. 20-35 minut.
  • Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym 2. Przygotowanie ziemniaczanych gniazdek:
    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm), po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Bierzemy 2 metalowe sitka (takie jak np. do cukru pudru lub mąki). Jedno sitko wykładamy ziemniakami – spód i boki, ziemniaki dociskamy drugim sitkiem i zanurzamy w oleju. Smażymy ok. 5-10 minut na złoty kolor. Gotowe gniazdka wyjmujemy z sitka (jeśli nie chcą wyjść podważamy nożem i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.
  • Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym 3. Przygotowanie sosu pieczarkowego:
    Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w talarki i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Fileta kroimy w kostkę i wsypujemy do naszych ziemniaczanych gniazdek. Na kurczaka nakładamy sos pieczarkowy. Podajemy ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować