Kurczak w warzywach - z szybkowara

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

W tygodniu, gdy trzeba coś upichcić pomiędzy pracą, odbieraniem dzieci z przedszkola, a następną pracą, szybkowar staje się urządzeniem niezastąpionym.

  • 40 min

Składniki:

  • Dokładnej ilości nie podaję w myśl zasady "co-kto-ile-lubi".

    kurczak: uda, podudzia lub pierś
    marchew
    por
    kapusta biała
    seler korzeń
    sól, pieprz, rozmaryn
    2 łyżki mąki pszennej i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w warzywach - z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso oczyścić, opłukać. Jeśli mamy pierś z kurczaka, pokroić ją na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do szybkowara.
  • warzywa 2. Warzywa opłukać, obrać, pokroić w kostkę lub posiekać, przełożyć do kurczaka.
  • sos 3. Obsypać wszystko pieprzem i ok. 1 łyżeczką soli (płaską), dodać rozmaryn i zalać wodą, aby sięgała wyżej, niż mięso i warzywa. Zamknąć szybkowar i upewnić się, że jest szczelnie zamknięty. Gotować kurczaka 30 minut na średnim ogniu - mój szybkowar ma III stopnie gotowania, kurczaka gotuję na II stopniu.

    Po 30 minutach szybkowar otworzyć. W kubku rozmieszać mąkę z jogurtem - aby się lepiej mieszało, można dodać wody. Mieszać do zlikwidowania grudek mącznych, następnie dolać gorącego sosu z szybkowara, ponownie wymieszać, wlać do szybkowara i zagotować, już nie przykrywając.

    Jeśli ktoś nie ma czasu lub ochoty, zagęszczanie sosu można ominąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować