Kurczak w warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie uwielbianego przez wielu kurczaka z duszonymi warzywami sprawdza się. Polecamy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
    3 marchewki
    kalarepa
    250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    3 cebule
    3 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    100 ml wytrawnego białego wina
    puszka pomidorów (400 g)
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka estragonu
    1 świeży czerwony strąk chili

Kurczak w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w warzywach 1. Udka kurczaka umyłem, osuszyłem, natarłem sola i pieprzem.
    Marchewki i kalarepę obrałem, pokroiłem w słupki. Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu przełamałem na pół. Paprykę umyłem, przekroiłem wzdłuż, usunąłem nasiona, pokroiłem w mała kostkę. Cebule również pokroiłem w kostkę.

    Udka obsmażyłem na oliwie. Dodałem warzywa, wlałem wino. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.

    Dodałem pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz. Strąki chili przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w paseczki, dodałem do kurczaka.
    Całość dusiłem pod przykryciem jeszcze 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy