Kurczak w warzywach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to potrawa którą wymyśliłam bardzo dawno temu,kiedy uczyłam się gotować.Kurczaka w warzywach podałam na obiad swojej mamie i rodzeństwu i bardzo im ta potrawa smakowała.Teraz przyrządzam ją swoim dzieciom,którym tez bardzo smakuje.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • udka z kurczaka--700g (2 szt.)
    warzywa mrożone różne np. marchew,pietruszka korzeń,
    kalafior,por,groszek szparagowy,brukselka --375g.
    olej rzepakowy-- 70g
    masło -- 20g
    zielona pietruszka -- 20g
    pieprz, vegeta, papryka słodka -- do smaku.
    czosnek --20g

Kurczak w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mizeria 1. Sposób sporządzania:

    Udka z kurczaka umyć,doczyścić,usunąć nadmiar tłuszczu,natrzeć vegetą,czosnkiem i papryką.W patelni rozgrzać olej rzepakowy,na gorący włożyć udka,smażyć z jednej i z drugiej strony ok.15 minut,dodać mrożone warzywa i dusić do miękkości.Podawać z ziemniakami purre i surówkami sezonowymi np.mizeria,z kapusty pekińskiej,itp.

Porady

Do warzyw pod koniec duszenia mozna dodać trochę masła.Warzyw mrożonych nie należy rozmrażac przed obróbką termiczną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy