KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

4.48 (162 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 filety z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g białych szparagów
    1 szklanka bulionu
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soku z cytyny
    sól, pieprz
    1 łyżka mąki pszennej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Kurczak w sosie z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni.
    Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Przenosimy również do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy szparagi:
    Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osobnym garnku, w wodzie z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny przez 13-15 min. Gdy będą miękkie, odcedzamy je.
  • 3. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy mąką - w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
    Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować