Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

0 (0 ocen)

Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wykwintnej kuchni. Pochodzi z Burgundii i zazwyczaj. Kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. Danie proste, ale jakże smaczne. Zapraszam Was na tą wspaniałą podróż po smakach francuskiej kuchni.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    250 g białych pieczarek
    130 ml białego wina
    200 ml słodkiej śmietanki
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    grubo mielony pieprz kolorowy
    pieprz biały
    sól
    Dodatkowo:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był zrumieniony. Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy w cienkie półplasterki,a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować