Kurczak w sosie z białego wina i pomidorów

4.5 (195 ocen)

Kurczak w niezwykle aromatycznym sosie winno pomidorowym, doprawionym dużą ilością ziół

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1/3 szklanki białego półwytrawnego wina
    puszka 400 g pomidorów krojonych
    oregano
    tymianek
    bazylia
    słodka sproszkowana papryka
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak w sosie z białego wina i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć w stawie na dwie części, oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Kawałki mięsa obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, podlać winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, kilkakrotnie odwracając.
  • 3. Dodać pomidory z puszki wraz zalewą, oregano, tymianek, bazylię, suszoną paprykę i granulowany czosnek.
    Bez przykrycia gotować razem kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  • 4. Wyjąć mięso na talerzyk, a sos odparować do zgęszczenia i doprawić solą i pieprzem.
    Mięso ponownie włożyć do sosu i podgrzać.
  • 5. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Porady

Sos można "odchudzić" zbierając łyżką z wierzchu tłuszcz, który wytopił się z kurczaka podczas smażenia i duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować