Kurczak w sosie z białego wina i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć w stawie na dwie części, oprószyć solą i pieprzem.
2.Kawałki mięsa obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, podlać winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, kilkakrotnie odwracając.
3.Dodać pomidory z puszki wraz zalewą, oregano, tymianek, bazylię, suszoną paprykę i granulowany czosnek.
Bez przykrycia gotować razem kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
4.Wyjąć mięso na talerzyk, a sos odparować do zgęszczenia i doprawić solą i pieprzem.
Mięso ponownie włożyć do sosu i podgrzać.
5.Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Porady
Sos można "odchudzić" zbierając łyżką z wierzchu tłuszcz, który wytopił się z kurczaka podczas smażenia i duszenia.
Komentarze